Acupunctuur

Met een plus

Acupunctuur behandeling

Acupunctuur is een Chinese geneeswijze waarbij tijdens de acupunctuur behandeling kleine steriele naaldjes op specifieke plekken in je lichaam worden geplaatst. Hiermee wordt het lichaam geholpen de balans te herstellen. In de TCM (Traditional Chinese Medicine) gaat men ervan uit dat het lichaam naast een bloed- en lymfecirculatie ook een circulatie van energie (Qi) kent. De Qi-energie stroomt door een ingewikkeld stelsel van kanalen, meridianen genoemd. Elke meridiaan is op zijn beurt weer verbonden met een orgaan.

Het begrip orgaan heeft in de TCM een andere betekenis dan in de Westerse geneeskunde. Elk orgaan is volgens de Oosterse geneeskunde verantwoordelijk voor een aantal fysieke, mentale en emotionele functies. Dit betekent dat er ook een heel divers beeld aan klachten kan zijn. En al deze klachten vragen om een unieke aanpak. Geen hoofdpijn is hetzelfde; bij de ene persoon werkt een paracetamol voldoende en iemand anders heeft rust nodig en moet er breder gekeken worden naar bijvoorbeeld voeding en leefstijl.

Samen gaan we op zoek naar wat de beste acupunctuur behandeling is. Verbetering van klachten wordt voor 1/3 bepaald door je constitutie, voor 1/3 door je leefstijl en voor 1/3 door de behandeling. Het is dus van belang dat je zelf ook actief met je herstel aan de slag gaat. Ik help je hier graag bij.

Master Tung en Dr. Tan Balans methode

Ik behandel in mijn praktijk vooral pijnklachten aan het bewegingsapparaat door middel van de Master Tung en Dr. Tan Balans methode. Het voordeel van deze acupunctuur behandeling is dat er in het aangedane en pijnlijke gebied niet wordt geprikt, bovendien voel je al direct vermindering van pijn. Uiteraard ben je ook van harte welkom voor hoofdpijn-, stress-, burn-out-, vermoeidheids- en overgangsklachten. Voor een complete lijst van indicaties voor acupunctuur kun je een kijkje nemen op de lijst van de World Health Organisation (WHO) via www.acupunctuur.nl/pages/indicatielijst-acupunctuur.

Voor een acupunctuur behandeling in mijn praktijk heb je geen verwijzing van de huisarts
nodig. Acupunctuur kan heel goed samen met een westerse reguliere behandeling.

Acupunctuur bij chronische en acute pijnklachten

Brandend, zeurend, bonkend, stekend of prikkend. Pijn kent vele uitingsvormen. Van welke vorm je ook last hebt, pijn kost veel energie. Vaak heb je al van alles geprobeerd om ervan af te komen, maar niets lijkt echt te helpen. Als pijn langer dan zes maanden aanhoudt, spreken we van chronische pijn. De intensiteit van chronische pijn kan wisselen en soms kan de pijn zelfs een tijdje afwezig zijn. De beleving van pijn is heel persoonlijk en heeft vaak een grote invloed op je gemoedstoestand en je dagelijks leven.

Zowel bij chronische als bij acute pijnklachten is acupunctuur goed toepasbaar.

Acupunctuur bij pijn

“Marian heeft me ondersteund tijdens het stoppen met roken. Ik had nooit gedacht dat het me zou lukken, maar ik heb er zelfs nooit meer behoefte aan gehad. Tijdens mijn burn-out heeft Marian me geholpen de balans weer terug te vinden. Marian is een warme en gedreven persoon die het liefst mensen wil helpen. Ze bekijkt de klachten die ik heb vanuit een breder perspectief. Mijn behandelingen hebben ertoe bijgedragen dat ik me zowel fysiek, mentaal en emotioneel sterker ben gaan voelen.”

Ellen

Gezonde recepten

Een gezonde maaltijd kan je lichaam ondersteunen in herstel. Gezond eten hoeft echt niet saai of minder smakelijk te zijn. Bekijk voor inspiratie enkele recepten:

Recept Bananen pannenkoekjes

Gezond eten